Home / Collectie Nationaal Schoeiselmuseum Collectie

Collectie Nationaal Schoeiselmuseum Collectie

Adres

Baron de Pélichystraat 5
8870 Izegem
051 31 64 46

Het Nationaal Schoeiselmuseum werd in 1968 in Izegem opgericht. De stad heeft een hechte band met de haar schoennijverheid. Zo waren er in 1770 al flink wat schoenen- en laarzenmakers. Vooral Edward Dierick en zijn leerlingen David Decoene en Emiel Vandommele zetten de Izegemse schoenselnijverheid in de 19de eeuw op de kaart. De Eporon d'Or werd in 1927 bijvoorbeeld hofleverancier voor de Belgische Koninklijke familie en later ook voor het Luxemburgse hof. Grote delen van de collectie van het museum vinden hun oorsprong bij de verscheidene schoenenproducenten uit de stad zelf. Het museum toot 180 jaar schoenenmode (vooral damesschoenen), van 1830 tot nu. Ook de werkwijze om schoenen met de hand te maken wordt er gedetailleerd weergegeven. 

De collectie van het voormalig Nationaal Schoeiselmuseum werd ondergebracht in Eperon d'Or, het nieuwe stadsmuseum van Izegem.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief