Genencor - Gistfabriek Brugge Bedrijf

Adres

Komvest 43
8000 Brugge

Genencor International Belgium bvba is een gistfabriek in het centrum van Brugge. De terreinen werden in 1860 aangekocht door de familie Verstraete-Lycke, die een landbouwstokerij uitbaatte. In 1897 startte Jules Verstraete er een gistfabriek, die al na enkele maanden werd overgenomen door de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek uit Delft. Het maken van gist en alcohol blijft de hoofdactiviteit tot in 1969, wanneer men beslist over te gaan op de productie van enzymen, vandaag nog steeds de specialiteit. Het productieproces is biotechnologisch. In 1995 wordt de fabriek overgenomen door Genencor International. Intussen is dit een onderdeel van Dupont.

Een deel van het onroerend erfgoed is beschermd. Een recent (her)ontdekte collectie in de kelders is bijzonder rijk aan documentatie en archiefmateriaal, zoals fotoboeken, correspondentie, glasplaten, verbandkisten, plannen, ... Heel wat historische stukken zijn geschonken aan de Erfgoedcel Brugge, die in de voormalige pakhuizen van de gistfabriek is gehuisvest.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.
Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief