La Lédoise Site

Adres

Kerkevijverstraat 13
9340 Lede
053 80 56 05

De eerste 'constateur' werd gebreveteerd en geëxploiteerd door de firma La Lédoise in Lede. Het bedrijf werd opgericht in 1898 en in 1900 werd de eerste (ronde ijzeren) constateur op de markt gebracht. De bewaarde fabriek werd in 1999 beschermd als monument.

Het atelier van La Lédoise bestaat uit drie werkplaatsen waarvan er nog twee volledig intact bewaard zijn in de toestand zoals de laatste werknemers het in 1965 verlaten hebben. Dit atelier is ondergebracht in een tweelaags achtergelegen gebouw, afgedekt met een zadeldak. Op het gelijkvloers van het atelier staan de twee persen, de manuele en de mechanische, samen met alle mogelijke persvormen. Daarnaast staat er een elektrische aangedreven precisiedraaibank en een handbediende reveteermachine. Op de bovenverdieping bevindt zich het eigenlijk montage-atelier. Dit is in drie ruimten onderverdeeld. In het voorste lokaal, het grootste, bevinden zich aan de de rechterzijde de montagetafeltjes. Vooraan deze rij werktafels bevindt zich een met de voet aangedreven draaibank uit 1898. In het tweede lokaaltje werden de onderdelen voor de "constateur-drukker" gemonteerd. In het derde lokaal, achteraan het atelier, werden de rubberen ringen gemaakt en bedrukt. Ook de papieren cadrans, voor de aanduiding van de uren, minuten en seconden werden hier bedrukt.

In de voormalige fabriek werd een museum ingericht, beheerd door de voormalige zaakvoerders Frans Fransen (overleden in 2017) en Christiane Nijs.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief