Bakeliet

Bakeliet, dat wordt beschouwd als de eerste volledig synthetische kunststof, werd in 1907 ontwikkeld door de Belgisch-Amerikaanse chemicus Leo Baekeland. Vooral in het midden van de 20ste eeuw werd bakeliet gebruikt voor tal van gebruiksvoorwerpen. Bakeliet was immers sterk, bestendig tegen vocht en wisselingen in temperatuur, isolerend en geschikt voor massaproductie.

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van bakeliet organiseerde het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in 2007 de tentoonstelling 'En toen was er... bakeliet'.

Sinds de verwerving van de privéverzameling van architect Ro Berteloot, in 2015, beschikt het MIAT in Gent over de grootste collectie bakelieten objecten in Vlaanderen.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief