Home / Grondstoffen / Glas, porselein en email (glazuur) / Email (glazuur)

Email (glazuur)

Email is een beschermlaag van gesmolten glas die aangebracht wordt op voorwerpen van metaal of aardewerk. Deze emaillelaag is zeer glad, hard, onbrandbaar en bestand tegen verkleuring door UV-straling of de inwerking van chemische stoffen.

Emaillagen worden vaak gebruikt als versiering, maar ook om bijvoorbeeld aardewerk een zekere waterdichtheid te geven, in dat geval wordt het een glazuurlaag genoemd. De techniek van het emailleren was al gekend bij de Egyptenaren en de kelten. Doorheen de middeleeuwen ontwikkelde de emailkunst zich sterk, vooral in centra zoals Limoges in Frankrijk en het prinsbisdom Luik.

Rond 1920 onstond de emaile-industrie. Metalen zoals koper, staal, gietijzer, aluminium, goud en zilver kunnen met een emaillelaag beschermd worden tegen corrossie. Bij elektrische toepasingen wordt email ook vaak gebruikt om het metaal van een isolerende laag te voorzien. Zo krijgt de koperen wikkeldraad in elektrische spoelen altijd een (buigzame) isolerende laag van email.

De metalen vlakken van wasmachines, koelkasten, kooktoestellen, potten en pannen, bekers, emmers, badkuipen, en allerlei andere huis en keukenartikelen werden vaak geëmailleerd om ze kras- en roestbestendig te maken en gemakkelijker in het onderhoud. Metalen bewegwijzering en reclameborden krijgen ook vaak een emaillaag om ze tegen de weerstomstandigheden te beschermen. Bovendien kan email tot 50 jaar kleurvast zijn.

Bibliografie

Wie weet iets?

Jan De Plus - Expert

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief