Fotografie

Fotografie is het resultaat van decennialange chemische en optische experimenten. De eerste gekende beelden werden in de jaren 20 van de 19de  eeuw gemaakt op koperen platen. De term ‘fotografie’, afgeleid van het Grieks ‘phos’ (licht) en ‘graphos’ (schrijven) werd voor het eerst gebruikt in 1839. Na de bekendmaking van het fotografisch proces stapte België snel in de productie en verkoop van fotografisch materiaal (glasplaten, film, papier, camera’s). De bijdrage van amateurs in de beginperiode is hierbij van cruciaal belang geweest. Deze fascinerende tocht liep via een kleine maar zeer actieve en wetenschappelijk gevormde groep: het waren Baekeland, Van Monckhoven, Beernaert en Gevaert die België naar de top van de fotoproducten producerende landen brachten. Aan de onafhankelijkheid van de Belgische foto-industrie kwam een einde door de fusie in 1964 van Gevaert Fotoproducten met Agfa.

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Narafi - Onderwijsinstelling

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief