Havenkranen

Het MAS in Antwerpen beheert de grootste en meest diverse museumcollectie havenkranen ter wereld. Toen de stad in 1974 de hydraulische havenwerktuigen buiten bedrijf stelde, besliste ze om een 'technologisch archief' of een museumcollectie van havenkranen aan te leggen. Nu bestaat de collectie uit achttien kranen van vijftien binnen- en buitenlandse constructeurs. De meeste van deze kranen werden als monument beschermd. In 2014 werd de geschiedenis van deze kranen te boek gesteld in de publicatie '750 jaar havenkranen in Antwerpen'. In samenwerking met de vzw Werkvormm worden verschillende kranen momenteel ook gerestaureerd.

Ook in het Gentse havengebied bleven enkele historische havenkranen bewaard. In Brussel loopt momenteel een beschermingsprocedure voor enkele kranen langs het kanaal van Charleroi.

Bibliografie

Wie weet iets?

Jef Vrelust - Expert
Albert Himler - Expert

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Werkvormm - Organisatie

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief