Havenkranen

Het MAS in Antwerpen beheert de grootste en meest diverse museumcollectie havenkranen ter wereld. Toen de stad in 1974 de hydraulische havenwerktuigen buiten bedrijf stelde, besliste ze om een 'technologisch archief' of een museumcollectie van havenkranen aan te leggen. Nu bestaat de collectie uit achttien kranen van vijftien binnen- en buitenlandse constructeurs. De meeste van deze kranen werden als monument beschermd. In 2014 werd de geschiedenis van deze kranen te boek gesteld in de publicatie '750 jaar havenkranen in Antwerpen'. In samenwerking met de vzw Werkvormm worden verschillende kranen momenteel ook gerestaureerd.

Ook in het Gentse havengebied bleven enkele historische havenkranen bewaard. In Brussel loopt momenteel een beschermingsprocedure voor enkele kranen langs het kanaal van Charleroi.

Bibliografie

Wie weet iets?

Jef Vrelust - Expert
Albert Himler - Expert

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Werkvormm - Organisatie

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief