Home / Voeding, drank en genotsmiddelen / Alcoholische Dranken / Bier / Hopnijverheid

Hopnijverheid

De hopteelt bij ons was van oudsher in grote mate een regionale aangelegenheid. In Vlaanderen concentreerde deze teelt zich in de streken rond Poperinge, Aalst en Asse/Ternat. In de loop van de 19de eeuw won de hopteelt in Vlaanderen duidelijk aan belang, maar rond 1885 kwam er door de concurrentie uit het buitenland een einde aan deze hoogconjunctuur. In de traditionele hopstreken is het historische belang van de hopteelt en -nijverheid nog in beperkte mate zichtbaar. Naast de typische hopvelden springen vooral de hopasten in het oog. Tot voor enkele jaren was er vanuit de erfgoedsector weinig aandacht voor de hopasten. De initiatieven van de Poperingse erfgoedvereniging ‘De Keteniers’ zorgden echter voor een kentering en een aanzet voor het onderzoek rond hopasten in Vlaanderen.

Bibliografie

Wie weet iets?

Frank Becuwe - Onderzoeker

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief