Home / Voeding, drank en genotsmiddelen / Alcoholische Dranken / Bier / Hopnijverheid

Hopnijverheid

De hopteelt bij ons was van oudsher in grote mate een regionale aangelegenheid. In Vlaanderen concentreerde deze teelt zich in de streken rond Poperinge, Aalst en Asse/Ternat. In de loop van de 19de eeuw won de hopteelt in Vlaanderen duidelijk aan belang, maar rond 1885 kwam er door de concurrentie uit het buitenland een einde aan deze hoogconjunctuur. In de traditionele hopstreken is het historische belang van de hopteelt en -nijverheid nog in beperkte mate zichtbaar. Naast de typische hopvelden springen vooral de hopasten in het oog. Tot voor enkele jaren was er vanuit de erfgoedsector weinig aandacht voor de hopasten. De initiatieven van de Poperingse erfgoedvereniging ‘De Keteniers’ zorgden echter voor een kentering en een aanzet voor het onderzoek rond hopasten in Vlaanderen.

Bibliografie

Wie weet iets?

Frank Becuwe - Onderzoeker

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief