Izegem

Van eind 19de eeuw tot de jaren 1970 was Izegem het centrum van de schoen- en borstelnijverheid. In de jaren 1960-70 werd de meubelnijverheid de belangrijkste nijverheid van de stad. Ook Vandemoortele, producent van olie, maar ook van boter, mayonaise, enz., was en is één van de belangrijke werkgevers. Vandaag zijn er toonaangevende bedrijven in de machinebouw en elektrotechnieken.

De Izegemse nijverheid werd getoond in het Nationaal Borstelmuseum en het Nationaal Schoeiselmuseum. De collecties werden in 2015 verhuist naar de beschermde schoenfabriek 'Eperon d'Or', die gerestaureerd wordt en als nieuwe museumsite met streekbezoekerscentrum zal dienen. Aan dit museum zijn ook verschillende vrijwilligers verbonden, die de technieken van het borstel- en schoenenmaken nog beheersen. Een interessant privémuseum 'de Temmerman en zijn alaam' is gewijd aan houtbewerking en schrijnwerkerij.

Het beeldje 'De Pekker' op de Grote Markt verwijst naar de Izegemse nijverheden. Sinds 2017 heeft Izegem ook een stadsbier dat 'De Pekker' heet.

Bibliografie

Wie weet iets?

Lieve Vandenbussche - Expert, Vakman
Gaby Devos - Expert, Vakman
De Stoomvrienden - Onderzoeker

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Gaby Devos - Expert, Vakman
Lieve Vandenbussche - Expert, Vakman
Luc Strobbe - Vakman
Eddy Ameye - Vakman
De Stoomvrienden - Onderzoeker

Projecten

  • Restauratie en herbestemming van gebouw Eperon d'Or tot museumruimte, streekbezoekerscentrum en ruimtes voor educatieve en conservatie-doeleinden
  • Project mondelinge getuigenissen rond borstel- en schoennijverheid 2008-9
  • Tentoonstelling 'Krachtige stoom' in 2005

Reactie toevoegen

In de kijker

Bij Maison Vervloet in Brussel stelden ETWIE en Uitgeverij Snoeck vandaag officieel het nieuwe boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ voor.

Nieuwsbrief