Home / Voeding, drank en genotsmiddelen / Alcoholische Dranken / Jenever en likeur

Jenever en likeur

Al in de Alexandrijnse periode heeft men kennis van de distilleerkunst. De verdere ontwikkeling ervan in de middeleeuwse alchemistenkamers en de Europese kloosters en universiteiten zorgde ervoor dat de Belgische jenever- en likeurproductie in de 19de eeuw tot volle bloei kwam. De Belgische stokers nemen actief deel aan de eerste industriële revolutie. Vrij vroeg introduceren ze stoomgeneratoren, stoommachines en de stookkolom. Stokers gaan te rade bij eminente wetenschappers als Dubrunfaut en Pasteur. Via wetenschappelijk onderzoek worden de biochemische inzichten in de verschillende productiefasen op punt gesteld. Daarmee ligt de jenevernijverheid aan de basis van vele inzichten in de hedendaagse biotechnologie.

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Stokerij Fovel - Bedrijf
Stokerij Van Damme - Bedrijf, Site
Koen De Jans - Vakman
Davy Jacobs - Expert
Peter Berx - Vakman

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief