Klompenambacht

De klomp was niet weg te denken uit het dagelijkse leven van onze voorouders. De klompenmakerij beleefde een hoogtepunt in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Maakte men de klompen oorspronkelijk nog volledig met de hand, dan namen later machines het nauwkeurige werk gedeeltelijk over.

Vooral het Waasland en de Antwerpse Kempen waren belangrijke centra voor de klompennijverheid. In De Klinge houdt folkloregroep De Klomp het ambacht van het klompenmaken levend. In Laakdal bevindt zich het enige museum in Vlaanderen dat volledig aan het klompenmaken is gewijd. Veel heemkundige musea bezitten ook een deelcollectie met betrekking tot het klompenmaken.

Luc Verachtert publiceerde in 2010 een erfgoedgids over het klompenambacht in de Kempen. De geschiedenis van de klompenmakerij in het noorden van Oost-Vlaanderen wordt beschreven in een publicatie van Paul Hesters uit 1986.

Geïnteresseerden vinden meer publicaties over het klompenmaken in deze uitgebreide bibliografie (pdf), samengesteld door Luc Verachtert.

Bibliografie

Wie weet iets?

Eric De Keyzer - Expert, Vakman
Andrea Vanbel - Expert

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reacties

De collectie van het Internationaal Klompenmuseum in Eelde, Nederland, omvat de volgende deelcollecties:
Collectie: Arends: gereedschappen en diverse objecten
Barkhof: klomplaarzen en paardentrippen
Bokhorst: gereedschappen en diverse objecten
Bongers: klompen, gereedschappen en informatiemateriaal
Duursma: gereedschappen
Mevr. Jacobs-
Hitchmann: miniatuurklompjes
Huizer Kleder-
dracht museum: klompen
Melin: klompen, ander houten schoeisel, uithangborden (Enseignes)
Museum: klompen, ander houten schoeisel, diverse objecten, machines en
informatiemateriaal
Nijhof: klompen
Westerveen: gereedschappen
Wietzes: klompen, ander houten schoeisel, gereedschappen, diverse objecten
en informatiemateriaal
Woldringh: kunstklompen

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief