Laakdal

Laakdal was vroeger het mekka van de Kempense klompennijverheid. Via talrijke kleine bedrijven werden de omliggende gemeenten bevoorraad met degelijk schoeisel. In het Klompenmuseum wordt het verhaal van de klompenambacht -en dracht verteld. Hoe het voelt om met klompen rond te lopen, kun je ervaren op het Klompenbeleefpad.

In Laakdal bevond zich ook het enige nog overblijvende voorbeeld van een stoomzagerij in Vlaanderen waar vrijwel alle werktuigen in hun oorspronkelijke verband aanwezig zijn. Het houten gedeelte van de zagerijsite werd recent gedeklasseerd en is ondertussen afgebroken; enkel de twee bakstenen gebouwen staan er nog. De eerste (tegen het woonhuis) met schoorsteen en stoomketel blijft in privébezit. De stoommachine bevindt zich in het tweede gebouw.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.
Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief