Laakdal

Laakdal was vroeger het mekka van de Kempense klompennijverheid. Via talrijke kleine bedrijven werden de omliggende gemeenten bevoorraad met degelijk schoeisel. In het Klompenmuseum wordt het verhaal van de klompenambacht -en dracht verteld. Hoe het voelt om met klompen rond te lopen, kun je ervaren op het Klompenbeleefpad.

In Laakdal bevond zich ook het enige nog overblijvende voorbeeld van een stoomzagerij in Vlaanderen waar vrijwel alle werktuigen in hun oorspronkelijke verband aanwezig zijn. Het houten gedeelte van de zagerijsite werd recent gedeklasseerd en is ondertussen afgebroken; enkel de twee bakstenen gebouwen staan er nog. De eerste (tegen het woonhuis) met schoorsteen en stoomketel blijft in privébezit. De stoommachine bevindt zich in het tweede gebouw.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief