Luchtvaart

De geschiedenis van de Belgische luchtvaart startte in 1908, met de aanleg van een eerste vliegveld in Gent. Ons land zou in de ontwikkeling van de luchtvaart een vooraanstaande rol spelen. De beide wereldoorlogen zouden de opkomst van de luchtvaart sterk stimuleren.

Verschillende musea en verenigingen bekommeren zich om het luchtvaarterfgoed in ons land. Zo huisvest het Legermuseum in Brussel een van de mooiste vliegtuigcollecties ter wereld. Op het vliegveld van Deurne is een museum gewijd aan de Antwerpse vliegtuigconstructeur Stampe & Vertongen. Ook op enkele andere luchtmachtbasissen, onder meer in Melsbroek en Brustem, proberen vrijwilligers de herinnering aan de vliegactiviteiten leven te houden.

In 2011 werden enkele stukken vliegend erfgoed op de Vlaamse Topstukkenlijst geplaatst. Het gaat om enkele SV-4 opleidingstoestellen, ontworpen door Stampe & Vertongen, een Tipsy-toestel, ontworpen door Edgard Tips uit Temse, en de collectie van luchtvaartkampioen Jan Olieslagers.

Interessante bronnen van informatie zijn onder meer de online-databanken op www.aviationheritage.eu, onderhouden door Hangar Flying, en www.luchtvaartgeschiedenis.be.

Bibliografie

Wie weet iets?

Daniel Brackx - Expert
Fernand Van de Plas - Expert, Onderzoeker
Jean Dillen - Onderzoeker
Ludo Vrancken - Expert

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief