Messen

Het ambacht van de messenmakerij kende in Vlaanderen een beperkte bloei in steden als Aarschot en Lier. Ook nu zijn nog enkele ambachtelijke messenmakers actief. Het ambacht omhelst, naast metaal -en houtbewerking, ook het smeden, graveren, en vervaardigen van schedes.

De Belgian Knife Society tracht het ambacht van het messenmaken in stand te houden. Daartoe worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals de jaarlijkse 'Journées de la Coutellerie' in Gembloux (prov. Namen). In deze stad is ook een museum over de messenmakerij gevestigd. Het MOT in Grimbergen heeft in haar collectie handwerktuigen ook heel wat messen, waarvan een  deel van Belgische makelij. Messen krijgen vaak een smidseteken mee dat aangeeft wie het mes gemaakt heeft. Geregeld organisereert het MOT ook workshops rond het slijpen van messen.

Bibliografie

Wie weet iets?

Belgian Knife Society - Organisatie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief