Home / Grondstoffen / Metaalbewerking / Muntfabricage

Muntfabricage

Sinds de 7de eeuw v.Chr. verspreiden munten zich als betaalmiddel bij uitstek. Het grote voordeel van transacties met munten was hun duurzaamheid, controleerbaarheid, uitwisselbaarheid en grote mate van standardisatie. Munten werden oorspronkelijk geslaan, waarbij een beeltenis van de autoriteit die de munt uitvaardigd met een stempel als waarmerk in een edelmetaal gehamerd werd. Soms werden munten ook gegoten (bv. Chinese munten en vroege Romeinse munten) maar dit was vooral een activiteit van valsmunters. De technieken bleven echter niet stilstaan. Vanaf de 17de eeuw deed de schroefpers zijn intrede. De pers werd met aangedraaid met spierkracht. Oorspronkelijk gebeurde dit met menselijke spierkracht maar al snel werd de pers aangedreven met opeenvolgens dierlijke kracht, waterkracht, stoomkracht en uiteindelijk elektriciteit. Een andere belangrijke vernieuwing was de muntring waarmee zowel boven, onder als aan de randen een beeltenis of patroon aangebracht kan worden. Het patroon op de randen voorkwam dat de munten 'gesnoeid' konden worden door stukjes van de munt aan de rand af te krabben.

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie heeft iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief