Home / Grafische nijverheid, papier en karton / Uitgeverij

Uitgeverij

Een uitgeverij is een onderneming die gedrukte teksten produceert en verkoopt. Voor het aanwerven, produceren en promotie maken van haar producten hebben ze verschillende mensen in dienst: redacteurs, vormgevers, correctoren en promotiemedewerkers.

In de begindagen van de boekdrukkunst was de uitgever, drukker en boekverkoper veelal dezelfde persoon. In de 17e eeuw begon het uitbesteden van drukken op te komen, zo kon de uitgever-boekverkoper zijn assortiment specialiseren en uitbreiden. De Antwerpse drukker-uitgever Christoffel Plantijn was in zijn tijd (16e eeuw) de grootste drukkerij ter wereld.

Vandaag specialiseren uitgeverijen zich vaak, bijvoorbeeld in schoolboeken, jeugdliteratuur of kunstboeken. Uitgevers maken een contract met auteurs, beoordelen manuscripten. Redacteurs bewerken het manuscript en controleren inhoud, spelling en stijl. Ze kunnen ook zorgen voor vertalign van het werk. Door contact met drukkers en vormgeving, worden boeken en tijdschriften gedrukt en daarna wordt het boek verkocht met de nodige marketing en promotie.

In België zijn er legio uitgeverijen. Zo is er Lannoo, Van In en Averbode Uitgeverij die beiden al meer dan 100 jaar bestaan.

Bibliografie

Wie weet iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief