Home / Ontginning en mijnbouw / Zand en kwarts

Zand en kwarts

12 miljoen jaar geleden zette de zee kwartszand af in de streek van Maasmechelen; 2 miljoen jaar geleden deed een rivier hetzelfde in de streek van Mol, Dessel en Lommel. De ontdekking van dit kwartszand zorgde voor een belangrijke economische activiteit.

In 1872 werd het bedrijf Sibelco opgericht.  Decennia lang richtte het bedrijf zich op het ontginnen en veredelen van kwartszand in de streek van Mol en Dessel. Later kwamen er ontginningen in Lommel en Maasmechelen. In het Quartz Experience Center in Mol kan de bezoeker kennismaken met de geschiedenis van de zand- en kwartsontginning.

Bibliografie

Wie weet iets?

Alex Lefevere - Expert

Wie heeft iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief