Home / Ontginning en mijnbouw / Zand en kwarts

Zand en kwarts

12 miljoen jaar geleden zette de zee kwartszand af in de streek van Maasmechelen; 2 miljoen jaar geleden deed een rivier hetzelfde in de streek van Mol, Dessel en Lommel. De ontdekking van dit kwartszand zorgde voor een belangrijke economische activiteit.

In 1872 werd het bedrijf Sibelco opgericht.  Decennia lang richtte het bedrijf zich op het ontginnen en veredelen van kwartszand in de streek van Mol en Dessel. Later kwamen er ontginningen in Lommel en Maasmechelen. In het Quartz Experience Center in Mol kan de bezoeker kennismaken met de geschiedenis van de zand- en kwartsontginning.

Bibliografie

Wie weet iets?

Alex Lefevere - Expert

Wie heeft iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief