Home / B-Magic: onderzoek naar de toverlantaarn in België

B-Magic: onderzoek naar de toverlantaarn in België

Verschillende universiteiten slaan de handen in elkaar voor een grootschalig onderzoek naar de geschiedenis van de toverlantaarn in België. Het FWO kende liefst 3,7 miljoen euro toe aan het project 'B-Magic. The Magic Lantern and its Cultural Impact as Visual Mass Medium in Belgium (1830-1940)'.

De 'laterna magica' was in de 19de eeuw enorm populair. Met deze uitvinding projecteerde men doorzichtige afbeeldingen op glasplaten op de muren van theaters, scholen en in huiselijke kring. Maar ook rondtrekkende showlui met lantaarns op hun rug gaven publieke lantaarnvertoningen op kermissen. "De toverlantaarn was een van de eerste visuele massamedia. Ze werd gebruikt in onderwijs, religie, politiek, maar ook in wetenschap en kunst," aldus prof. Kurt Vanhoutte (Universiteit Antwerpen).

Tijdens een vooronderzoek kwamen de onderzoekers al 100.000 glasplaten op het spoor in Belgische musea, bibliotheken en universiteiten. De onderwerpen zijn erg divers en variëren van aardrijkskunde, anatomie, microscopie en astronomie. Ook politici, religieuzen en vrijmetselaars projecteerden beelden van heiligenlevens, verre reizen, kolonies en symbolen om hun gedachtegoed te verspreiden.

In het kader van het nieuwe onderzoeksproject B-Magic zullen wetenschappers uit verschillende disciplines gedurende vier jaar onderzoek verrichten naar de toverlantaarn en de rol die dit medium speelde in de eerste honderd jaar van de Belgische geschiedenis.

Bron en foto: Universiteit Antwerpen

20/01/2018 - 12:46

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief