Home / Belgische wetenschapsmonumenten in kaart gebracht

Belgische wetenschapsmonumenten in kaart gebracht

lemaitre.jpg

Georges Lemaître (Leuven)
Georges Lemaître (Leuven)

Bestor heeft onlangs haar inventarisatieproject van publieke monumenten van en over Belgische wetenschap(pers) afgerond. De resultaten werden nu ontsloten op de Bestor-website.

In de eerste plaats gaat het om standbeelden en bustes van Belgische geleerden in binnen- en buitenland. Ook buitenlandse geleerden die in België met een monument werden geëerd, kregen een plek. Tot slot zijn ook andere publieke monumenten rond het thema wetenschap opgenomen. Omdat Bestor focust op de 19de en 20ste eeuw, bevat deze lijst hoofdzakelijk monumenten van geleerden uit deze periode.

Benieuwd? Je vindt het overzicht op www.bestor.be. Je leest er meer over de regeringscampagne van 1830 om de open ruimte te bevolken met bronzen vaderlandshelden, ontdekt welke geleerde de trots van de natie is, waar zich het meest verafgelegen huldemonument voor een Belgische wetenschapper bevindt, en wie zich als enige vrouw mag beroemen op een plek in het nationale wetenschaps-pantheon.

Ken je een monument dat nog niet in de lijst is opgenomen? Laat het dan even weten via bestor@rasab.be.

17/07/2017 - 10:53

Reactie toevoegen

In de kijker

2018 is het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed. De ontmoetingsdag zal dan ook in het teken staan van TWIE in Europees perspectief en gaat door in het nieuwe Havenhuis te Antwerpen.

Bij Maison Vervloet in Brussel stelden ETWIE en Uitgeverij Snoeck vandaag officieel het nieuwe boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ voor.

Nieuwsbrief