Home / MAS haalt unieke graanzuiger terug naar Antwerpen

MAS haalt unieke graanzuiger terug naar Antwerpen

graanzuiger19.jpg

Foto: Tijl Vereenooghe
Foto: Tijl Vereenooghe

Sinds gisteren ligt stadsgraanzuiger 19, de laatste nog werkende stoomgraanzuiger ter wereld, in het Bonapartedok in Antwerpen. De graanzuiger, die jarenlang dienst deed in de Antwerpse haven, werd overgebracht vanuit het Maritiem Museum in Rotterdam. Door een samenwerking met het MAS zal het unieke stukje maritiem erfgoed voortaan afwisselend in Antwerpen en Rotterdam te zien zijn.

Een graanzuiger of -elevator is een drijvende installatie om graan (of andere bulkgoederen) over te laden van een zeeschip naar een kleiner schip. In het begin van de 20ste eeuw leidde de introductie van deze machines tot een enorme schaalvergroting in de overslagcapaciteit. De zuigers vervingen de manuele arbeid van de havenarbeiders, maar uiteindelijk zorgde de mechanisatie voor meer werk in de haven.

Stadsgraanzuiger 19 werd in 1926 gebouwd op de werf van Cockerill in Hoboken. Met twee enorme vacuümpompen, die werden aangedreven door een tweecilinder-stoommachine, had de 30 meter hoge elevator een loscapaciteit van zowat 120 ton per uur. Tussen 1927 en 1984 werd de graanzuiger commercieel ingezet in de Antwerpse haven. In 1985 werd de graanzuiger verkocht aan het Maritiem Museum in Rotterdam, waar de machine een van de trekpleisters in de museumhaven werd. 

Het MAS en het Maritiem Museum werken nu samen aan een plan voor de exploitatie van de graanzuiger. Ook zullen de Rotterdamse vrijwilligers de ploeg van het MAS inwijden in de werking van de machine.

Meer info: www.elevator19.nl

16/10/2017 - 11:02

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief