Home / Museum Boerhaave in Leiden volledig vernieuwd

Museum Boerhaave in Leiden volledig vernieuwd

leidsesphaera1670.jpg

Leidse Sphaera uit 1670
Leidse Sphaera uit 1670

In Leiden (Nederland) opent Rijksmuseum Boerhaave dit weekend opnieuw zijn deuren. Na een grondige renovatie pakt het Nederlandse museum voor de geschiedenis van de (natuur)wetenschappen en de geneeskunde uit met een volledig vernieuwde presentatie van zijn collectie.

Met microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de oudste kunstnier, de vulpen van Albert Einstein, de eerste kweekburger en nog veel meer, beschikt Rijksmuseum Boerhaave over een topcollectie. In de nieuwe presentatie krijgen die voorwerpen gezelschap van extra’s om ze tot leven te wekken. Zo komen ook onderzoekers in beeld en patiënten die met tentoongestelde apparaten behandelingen ondergingen. Filmpjes, audiofragmenten, animaties, digitale magazines met extra informatie, spellen, replica’s waar je aan mag zitten: ze betrekken de bezoeker bij het verhaal dat het museum te vertellen heeft.

De chronologische indeling heeft plaats gemaakt voor vijf thema’s. In ‘Gouden Eeuw’ gaat het om nieuwe ideeën over hemel en aarde. ‘Ziekte & Gezondheid’ toont innovaties in de gezondheidszorg. Het thema ‘Machtige verzamelingen’ gaat over verzamelingen uit verre streken die wetenschappers in de 18de eeuw aanlegden. In ‘Water, Stroom & Data’ stap je in de wereld van de ingenieur, en het afsluitende thema ‘Grote Vragen’ toont de zoektocht van Einstein en spraakmakende onderzoekers van nu.

Meer info op www.rijksmuseumboerhaave.nl.

14/12/2017 - 13:28

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief