Home / Nieuwe inventarisatie van grofkeramische nijverheid in Limburg

Nieuwe inventarisatie van grofkeramische nijverheid in Limburg

schulense_panoven.jpg

Foto: Patrick Boucneau

Erfgoedliefhebber Patrick Boucneau is gestart met de inventarisatie van de Limburgse panovens, pannenfabrieken en steenbakkerijen, om zo tot een goed gedocumenteerd overzicht te komen van de grofkeramische nijverheid in de provincie Limburg.

Het uitgangspunt voor deze inventaris is een artikel van Willem Driesen dat verscheen in 1981 in het tijdschrift 'Volkskunde'. De auteur maakte toen een opsomming van 51 panovens die terug te vinden waren in de lijst van het primitief kadaster uit 1841-1842. Deze opsomming wordt nu aangevuld met andere ovens uit een vroegere of latere periode. Verder zijn ook de bekende en nog werkende baksteenovens en -fabrieken opgenomen, zoals Wienerberger (met een productie in Maaseik en Veldwezelt) en Steenbakkerijen Van Membruggen. 

Meer informatie is terug te vinden op de website www.pannestraat.be

 

16/04/2018 - 10:59

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief