Home / Universiteit Gent lanceert collectieportaal

Universiteit Gent lanceert collectieportaal

hydrometrie_ugent.jpg

Foto: Benn Deceuninck
Foto: Benn Deceuninck

Op dinsdag 28 november wordt het nieuwe Collectieportaal UGent gelanceerd. Het online-portaal zal het erfgoed van de Gentse universiteit voor het eerst virtueel samenbrengen.

Een Tasmaanse buidelwolf, een duimpiano, een collectie spiraaltjes, studentenarchief, dialectopnames... Het is maar een greep uit de waaier van één miljoen voorwerpen en archiefstukken die de universiteit doorheen haar 200-jarig bestaan verzamelde. Het Universiteitsarchief en de Gentse Universitaire Musea vonden het hoog tijd om dit fraaie erfgoed in de kijker te zetten en te delen met het publiek.

In het nieuwe collectieportaal worden de archieven en voorwerpen voor het eerst virtueel samengebracht en gelinkt. Aan elkaar, maar ook aan historische gebouwen, prachtige verhalen, professoren en studenten... Zo ontstaat een heus informatienetwerk van roerend én onroerend, materieel én immaterieel erfgoed. Bovenal wil de universiteit iedereen uitnodigen om aan dit portaal te participeren, en het erfgoed van de UGent mee te bestuderen, te verrijken én betekenis te geven.  

Alle geïnteresseerden zijn welkom op het lanceringsevenement 'Connecting Collections' op dinsdag 28 november, van 18u tot 21u, in de Aula van de UGent. Inschrijven voor deze avond kan via ugent.be

Ook op zondag 8 oktober kan je al kennismaken met de geschiedenis en het patrimonium van de UGent. Die dag viert de universiteit haar 200ste verjaardag met een stadsfestival vol beleving en ontdekking voor jong en oud. Alle informatie over dit verjaardagsevenement is te vinden op iedereenugent.be.

24/09/2017 - 14:55

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert ETWIE zijn zesde ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘TWIE goes international’, vindt plaats in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijke producten of installaties worden in de eerste plaats gelinkt aan technisch of wetenschappelijk erfgoed. Maar alle collecties kunnen venijnige kantjes hebben.

Nieuwsbrief