Brouwerij Louwaege ontkroond

TitelBrouwerij Louwaege ontkroond
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2014
AuteursChris VANDEWALLE
Samenvatting

Mouterij-brouwerij Louwaege, ook brouwerij De Arend genoemd, werd in 1877 opgericht in Kortemark. De familiebrouwerij stond oorspronkelijk vooral bekend om de productie van 'Oud Bruin'. In het interbellum stapte de brouwerij mee in de opkomst van de bieren van lage gisting, om te eindigen met de productie van kwalitatieve streekbieren van hoge gisting.

Na vijf generaties Louwaege werd de brouwerij in 2002 door het brouwersconcern Alken-Maes overgenomen en vervolgens gesloten. Van het bierenassortiment werd alleen Hapkin behouden. In 2013 werd het voormalige brouwerijcomplex bijna volledig afgebroken. De twee schoorstenen en de mouttoren bleven behouden en zullen geïntegreerd worden in een nieuwe woon-, werk- en winkelzone.

Deze publicatie geeft een overzicht van de geschiedenis van de mouterij-brouwerij Louwaege. De evolutie van de bierstijlen is de rode draad doorheen het boek. Verder gaat het uitgebreid in op het mout- en brouwproces.

Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief