Home / De Brugse Pottenbakkerij "Le Hibou" (1909 - 1932)

De Brugse Pottenbakkerij "Le Hibou" (1909 - 1932)

TitelDe Brugse Pottenbakkerij "Le Hibou" (1909 - 1932)
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2014
AuteursMarc LOGGHE
UitgeverStadsbestuur Torhout
Samenvatting

De pottenbakkerij 'Le Hibou' werd in 1909 door de Oostendse zakenman Joseph Van Iseghem opgericht langs de Steenkaai te Brugge. Voorheen baatte hij de Bredense de pottenbakkerij Bourgoignie uit. In zijn nieuwe bedrijf zou hij zich specialiseren in de aanmaak van sieraardewerk. Dit met een redelijk succes want hij behaalde gouden en zilveren medailles op de Wereldtentoonstellingen te Saint-Louis in 1904, te Brussel in 1910 en te Gent in  1913. De Eerste Wereldoorlog bracht een abrupt einde aan de verdere expansie van dit kunstbedrijf. Na de oorlog werd om finaciële redenenen op de productie van bloempotten overgeschakeld. Om nieuwe investeringen mogelijk te maken - o.a. de bouw van een nieuwe tunneloven - werd het bedrijf in 1926 omgevormd tot de vennootschap 'Fabrique de Poteries Artistiques & Flamandes. Le Hibou'.Voornamelijk technische problemen aan de nieuwe installaties zorgden er voor dat het bedrijf reeds in 1932 de deuren sloot.

Van 'Le Hibou' is een mooie verkoopcatalogus uit 1919 bekend. Om en bij de 450 types Poterie Flamande - zowel decoratief, figuratief als architecturaal kunstaardewerk - zijn erin opgenomen. De meeste werden in diverse kleurglazuren - groen, gevlamd en gedecoreerd - en meerdere formaten aangemaakt. Nieuw onderzoek leidde naar nog honderden nieuwe types, dit in blauwe glazuurtoepassing of ongeglazuurd aangeboden.

Verwante actoren
Marc Logghe - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

Op dinsdag 16 oktober om 14u organiseert ETWIE een studiebezoek aan D'Ieteren Gallery in Brussel; een uitstekende gelegenheid om een bijzonder bedrijfsmuseum te ontdekken!
Ben je bereid je kennis over te dragen en ben je op zoek naar een leerling? Of ben je leergierig en zoek je een meester die je de kneepjes van een ambacht kan leren? Kijk dan zeker even naar volgend overzicht.
In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag over bedrijfserfgoed.

Nieuwsbrief