Anglo Belgian Corporation Bedrijf

Adres

Wiedauwkaai 49
9000 Gent

In 1912 werd in Gent het bedrijf Anglo Belgian Corporation (kortweg 'ABC' of 'Anglo') opgericht om semi-dieselmotoren te produceren. De productie gebeurde in de fabriek van het bedrijf Onghena, dat oorspronkelijk gasmotoren produceerde en dit stopzette ten voordele van dieselmotoren. De productie van ABC richtte zich vooral op motoren voor de scheepvaart (sleepboten, binnenvaart, visserij ...) en allerhande tractietoepassingen (voornamelijk treintoestellen).

Vandaag worden de motoren van ABC nog steeds op dezelfde locatie gebouwd, met wereldwijde afzet. Onlangs vierde het bedrijf zijn 100-jarig bestaan met de inrichting van een bedrijfsmuseum en een bijhorende publicatie.

Het bedrijfsarchief omvat o.a. constructietekeningen en plannen van de verschillende motoren, documentatie- en reclamemateriaal, archivalia zoals de stichtingsaktes, etc. In het museum worden ook enkele motoren en hun toepassingen tentoongesteld.

Bibliografie

BOERJAN G.  1987.  Zeventig jaar Anglo-Belgian Company-dieselmotoren te Gent. Tijdschrift voor de Geschiedenis van Techniek en Industriële Cultuur. 5(17):55.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief