Anglo Belgian Corporation Bedrijf

Adres

Wiedauwkaai 49
9000 Gent

In 1912 werd in Gent het bedrijf Anglo Belgian Corporation (kortweg 'ABC' of 'Anglo') opgericht om semi-dieselmotoren te produceren. De productie gebeurde in de fabriek van het bedrijf Onghena, dat oorspronkelijk gasmotoren produceerde en dit stopzette ten voordele van dieselmotoren. De productie van ABC richtte zich vooral op motoren voor de scheepvaart (sleepboten, binnenvaart, visserij ...) en allerhande tractietoepassingen (voornamelijk treintoestellen).

Vandaag worden de motoren van ABC nog steeds op dezelfde locatie gebouwd, met wereldwijde afzet. Onlangs vierde het bedrijf zijn 100-jarig bestaan met de inrichting van een bedrijfsmuseum en een bijhorende publicatie.

Het bedrijfsarchief omvat o.a. constructietekeningen en plannen van de verschillende motoren, documentatie- en reclamemateriaal, archivalia zoals de stichtingsaktes, etc. In het museum worden ook enkele motoren en hun toepassingen tentoongesteld.

Bibliografie

BOERJAN G.  1987.  Zeventig jaar Anglo-Belgian Company-dieselmotoren te Gent. Tijdschrift voor de Geschiedenis van Techniek en Industriële Cultuur. 5(17):55.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief