Brouwerij Wielemans-Ceuppens Site

Adres

Van Volxemlaan 354
1190 Vorst
02 340 00 53

In 1868 startte Constance-Ida Ceuppens, weduwe van Lambert Wielemans, met het brouwen van bier in Brussel. De brouwerij wordt al snel te klein, en in 1879 kopen de zonen Wielemans een groot moerassig weiland op het platteland van Vorst om er hun nieuwe brouwerij te vestigen. Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen, wordt in 1905 een nieuwe brouwzaal aan de Van Volxemlaan gebouwd, uitgerust met de nieuwste technieken en aangedreven met elektriciteit uit de eigen bedrijfscentrale. In de machinezaal bleven onder meer de Carels-stoommachine, de Sulzer-compressor met twee horizontale zuigers, het elektrische schakelbord en de manuele mechanische rolbrug bewaard. De De La Vergne-compressor (1894), met twee verticale zuigers, is zelfs uniek in de wereld. 

Om de stijgende verkoop te kunnen bijbenen en om hun productieapparaat aan te passen aan de laatste technologische vernieuwingen, beslist de familie Wielemans in 1930 wederom te investeren in een nieuwe brouwzaal. Het gebouw wordt ontworpen door architect Adrien Blomme. Het huist twee maal vier brouwkuipen (materiekuip, maïskuip, filterkuip en een stoomketel) wat het tot de grootste brouwzaal van Europa maakt. Al snel omgedoopt in ‘de Wielemans-toren’, zal het gebouw een oriëntatiepunt in het stedelijk landschap worden. Door zijn bijzondere modernistische architectuur is het een ideaal uithangbord voor de onderneming. Na de Tweede Wereldoorlog gaat het bergaf met de brouwerij. In 1980 gaat de brouwerij in vereffening, en worden de activiteiten in de fabriek te Vorst afgebouwd. In 1988 wordt de laatste Wiel’s gebrouwen na 100 jaar brouwactiviteit. Meteen wordt een deel van de installaties ontmanteld en de gebouwen vervallen tot een stadskanker.

In 1993 werd het complex, met de brouwzaal en de machinezaal, beschermd als monument. In 2001 onteigent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de gebouwen. In 2005 startte de restauratie van het Blomme-gebouw, waarin in 2007 het kunstencentrum WIELS zou openen.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief