Citrique Belge Bedrijf

Adres

Pastorijstraat 249
3300 Tienen
016 80 62 11

Alphonse Cappuyns begon samen met medestudent Arsène Smeets in 1916 een onderzoek naar het produceren van citroenzuur door de fermentatie van suiker. Daaropvolgend werd in 1919 “Les Produits Organiques de Tirlemont” opgericht. In 1925 moest de productie helaas stilgelegd worden omdat het bedrijf niet kon concurreren met de citroenraffinage-industrie van o.a. Sicilië.

Cappuyns bleef evenwel geloven in de techniek en startte zijn onderzoek opnieuw door gebruik te maken van een nieuw micro-organisme: de Aspergillus niger, een zwarte schimmel. Het rendement lag hiermee veel hoger en industriële productie kon nu echt beginnen. In 1929 werd een Belgisch-Italiaanse joint-venture opgericht: La Citrique Belge, waar de Belgische knowhow rond fermentatie gecombineerd werd met de Italiaanse kennis rond de raffinage van citroenzuur.

In 1947 werd het gebruik van zuivere suiker vervangen door het goedkopere bijproduct van de nabijgelegen suikerraffinaderij: melasse. Tegelijkertijd verlieten de Italiaanse partners het bedrijf en werd La Citrique Belge een volledig Belgische firma. In de loop van de volgende jaren gingen ze een joint venture aan met een Chinees bedrijf, werd het bedrijf enkele keren verkocht en gebeurden er belangrijke investeringen. Eind 2016 kocht een internationale groep private investeerders La Citrique Belge en gingen ze voluit voor rendabiliteit, operationele verbetering en innovatie.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief