Claeys (CNH Industrial) Bedrijf

Adres

Léon Claeysstraat 3A
8210 Zedelgem

Leon Claeys (zoon van Louis Claeys, smid te Zedelgem) richtte in 1897 het 'Rijwielenbedrijf Claeys' op waar hij, de naam zegt het zelf, fietsen vervaardigde. In 1906, het jaar waarin Leon Claeys trouwde met Marie Denijs gaf hij het bedrijf over aan zijn broers Aimé, Alidor, Remi en Jerome. Zelf had hij toen een nieuwe onderneming gesticht die zich zou toespitsen op het produceren van landbouwmachines, in het bijzonder dorsmachines. Aanvankelijk werden deze aangedreven door een paard en tredmolen, maar al snel zou Leon kleine brandstofmotoren gebruiken om zijn machines aan te drijven. Een tijdlang breidt hij zijn gamma aan producten uit tot kleine dieselmotoren, bonenpletters, graanmolens, gasgeneratoren , vlasterkmachines en zelfs eventjes Claeys tractoren (75 exemplaren gemaakt). De grote doorbraak kwam na de Tweede Wereldoorlog wanneer de gekende techniek van de dorsmachines snel doorevolueerde naar maaidorsers door het toevoegen van stroschudders.

Het eerste model uit 1949 werd nog getrokken. Drie jaar later lanceerde Claeys op het landbouwsalon van Parijs de Claeys MZ, de eerste in Europa ontworpen en gefabriceerde zelfrijdende maaidorser. Een overweldigend en wereldwijd succes. De productie in de werkhuizen van Claeys te Zedelgem werd meteen toegespitst op de productie en verdere verbetering van deze zelfrijdende maaidorsers.

De eerste overenkomsten met New Holland, waarbij Claeys hun producten hier zou verdelen (en omgekeerd) werden in 1958 getekend. De samenwerking tussen Claeys en New Holland nam doorheen de jaren steeds toe. Na enkele overnames en fusies is het bedrijf vandaag onderdeel van de internationale groep Case New Holland. De site in Zedelgem stelt meer dan 2000 mensen tewerk. Alle productie en verdere ontwikkeling van de types maaidorsers (en vierkante balenpersen) gebeurt tot op de dag van vandaag op de plaats waar Leon Claeys ooit gestart was. Ook de typische gele kleur van de oorspronkelijke Claeys machines wist de tand des tijds te doorstaan en is nog steeds kenmerkend voor voor de maaidorsers.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief