Collectie Cartografie UGent Collectie

Adres

Campus Sterre, gebouw S8, Krijgslaan 281
9000 Gent
09 264 46 88; 09 264 46 95

De collectie valt onder de vakgroep Geografie en bestaat uit meer dan 30.000 kaarten, wandkaarten en luchtfoto's.

De collectie bevat kaarten die door verschillende laboratoria en seminaries werden aangekocht (voornamelijk actuele series). De geologische kaarten zijn voor het grootste deel afkomstig van de vakgroep Geologie. In mindere mate wordt de collectie aangevuld door schenkingen, veelal uit privéverzamelingen van professoren die deze bij hun emeritaat aan de universiteit schonken.

Het gaat om een verzameling werkstukken die wordt gebruikt door studenten en onderzoekers. Er komen heel wat aanvragen binnen -zowel vanuit de UGent als daarbuiten – uit de meest uiteenlopende domeinen (geschiedenis, architectuur, biologie, ...).

De kaarten worden bestudeerd zowel voor het onderzoek naar de historische geografie als voor fundamenteel en historisch onderzoek naar de kaarten zelf.

De collectie bestaat uit:

  • Kaarten en oude wandkaarten: alle kaarten van België worden bijgehouden (onder meer alle KMI-kaarten). De collectie bevat ook Franse, Nederlandse, Congolese en Italiaanse kaarten, maar deze worden niet meer systematisch aangevuld. Naast de kaarten worden oude wandkaarten bewaard die als pedagogisch materiaal werden gebruikt.
  • Luchtfoto's: een collectie officiële luchtfoto's van België. Hun aantal is groter dan 5000.

Alleen Belgische en recente kaarten worden aan de collectie toegevoegd.

In het verleden een groot deel van de collectie beschreven op papieren fiches. Meer dan 2.000 kaarten zijn ondertussen digitaal beschreven volgens een eigen datastructuur. Er zijn back-ups voorzien zodat er geen informatie verloren gaat.

8.000 kaarten zijn gescand. Een deel hiervan is online ontsloten via Atlas, de digitale cartotheek van de vakgroep Geografie (http://www.geoweb.ugent.be/atlas). Via een aanvraag en goedkeuring kunnen voor onderzoek/onderwijs de scans voor toepassingen in geografische informatiesystemen beschikbaar worden gesteld.

 

Reactie toevoegen

In de kijker

Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Ga je mee?

Nieuwsbrief