Collectie Morfologie (UGent) Collectie

Adres

Salisburylaan 133
9820 Merelbeke
09 264 73 01

In de loop van de voorbije 75 jaar werd aan de faculteit Diergeneeskunde een indrukwekkende verzameling morfologische museumpreparaten aangelegd. De collectie bestaat uit drie types preparaten, namelijk skeletten, afgietsels en plastinaten van de huisdieren (hond, kat, paard, rund,...) en enkele exotische diersoorten. Deze unieke collectie kwam tot stand als gevolg van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. De objecten worden door de studenten diergeneeskunde intensief gebruikt tijdens hun studie van de morfologie. Naast studenten en onderzoekers wordt het museum steeds meer bezocht door scholen, hobbyverenigingen, individuele museumbezoekers en kunstenaars. 

Met de afgietseltechniek worden driedimensionale replica’s gemaakt van lichaamsholten (vb: buikholte) en holle organen (vb: bloedvaten). Daartoe wordt een kunsthars onder vloeibare vorm (monomeer) ingespoten. Wanneer het hars uitgehard is (gepolymeriseerd) worden de omgevende weefsels opgelost met sterke corrosieven (kaliumhydroxide-oplossing). De plastinatietechniek is een recent ontwikkelde techniek om weefsels te conserveren. Hierbij wordt het water uit de weefsels vervangen door aceton, dat vervolgens zelf wordt vervangen door kunststof (silicone). Na het uitharden van de silicone is het preparaat droog, elastisch en permanent houdbaar. De techniek werd op punt gesteld door de anatoom Gunther Von Hagens in 1977, bekend van de reizende tentoonstelling Körperwelten.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 7 september organiseert ETWIE in samenwerking met de Vrienden van het Industriemuseum een studiebezoek aan het industrieel erfgoed in Oost-Vlaanderen!

Nieuwsbrief