Collectie Pathologie KU Leuven Collectie

016 33 66 22

De afdeling pathologie aan de KU Leuven is door Prof. dr. Paul Brusselmans opgericht rond 1936. De collectie kwam door de werking van deze dienst tot stand. Het is ook een traditie dat elke professor en assistent zich een eigen microscoop aankoopt, wat na verschillende jaren veel microscopen opgeleverd heeft.

De collectie werd voor didactische en wetenschappelijke doeleinden samengebracht. Het merendeel wordt vandaag nog voor onderzoek en onderwijs gebruikt. Daartegenover staat dat de technologie evolueert en dat alle microscopen na verloop van tijd vervangen worden door digitaal gestuurde microscopen. De oudere microscopen worden bijgehouden, maar niet meer gebruikt.

De collectie bestaat uit ongeveer een 50-tal objecten. Ze bevat voornamelijk apparaten voor histologie en allerlei microscopen. De apparaten zijn in goede staat. Ze zijn volledig en ze worden nog gebruikt. Alle microscopen en onderzoeksgerelateerde objecten zijn genummerd en opgenomen in een inventaris. 

Om de collectie te raadplegen dient contact te worden opgenomen met de beheerder.

 

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief