Collectie Plantentuin UGent Museum

Adres

Ledeganckstraat 35
9000 Gent
09 264 50 73

De Plantentuin van de UGent beschikt over een ex-situ levende plantencollectie van ongeveer 10.000 taxa en over een herbariumcollectie van 400.000 specimina. 

De oudste planten zijn ouder dan de Plantentuin zelf (Cycadaceae). Het is niet meer mogelijk om de herkomst te achterhalen omdat de oude archieven verloren zijn gegaan.
De oudste bomen zijn ongeveer 110 jaar oud. Ze dateren van de aanleg van het arboretum bij de verhuis van de tuin naar de huidige site. De oudste herbariumspecimina dateren uit de 19de eeuw.

De levende collecties en een deel van de herbariumspecimina van de Plantentuin zijn ingevoerd in een Access-databank. Ze zijn online raadpleegbaar via PLANTCOL (www.plantcol.be, voor wat de houtige collecties betreft) en via WiSiWiS (Waar Staat Welke Soort: www.wisiwis.be). De collecties uit de depotruimtes zijn hier niet in opgenomen.

De collectiegegevens van de herbaria zijn opgenomen in de Index Herbariorum. Hierin wordt een samenvattend overzicht gegeven van het aantal specimina en de focus van de collectie. Er is geen stukbeschrijving aanwezig. 

De collectie wordt aan het publiek getoond in de publieksserres en de tuin. De Victoriakas, de tropische kas, de mediterrane kas en de succulentenkas zijn voor het publiek toegankelijk. Deze kassen hebben samen een oppervlakte van 2070 m² en bevatten planten uit verschillende klimaatgordels. De plantentuin is doorheen de week en het weekend geopend. 

Reactie toevoegen

In de kijker

Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Ga je mee?

Nieuwsbrief