Collectie Sterrenkunde KU Leuven Collectie

Adres

Celestijnenlaan 200D
3001 Heverlee
016 32 70 36

De collectie bestaat uit ca. 100 objecten: telescopen, topografische boeken, wetenschappelijke data, spectradatabanken, een fotografische plaat, meetinstrumenten, sterrencatalogi sinds 1885 en een boek van Prof. dr. Lemaître. De collectie is samengesteld uit de objecten die door de afdeling bewaard werden. De instrumenten werden oorspronkelijk voor onderwijs en onderzoek gebruikt.

De collectie sterrenkunde bestaat uit vier telescopen, topografische boeken, generaties van wetenschappelijke data, spectradatabanken op papier en een fotografisch plaat, magneetband, enkele meetinstrumenten (om posities en helderheden op fotografische platen te bepalen), oude fotografische fotometer en sterrencatalogi sinds 1885. Daarnaast zijn er nog oude spectra (meetresultaten) die belangrijk zijn voor de geschiedenis van het onderzoek aan de afdeling Sterrenkunde. De gehele collectie toont de evolutie van hoe de sterren aan de KU Leuven werden onderzocht. De collectie wordt niet meer aangevuld. Het onderzoek gebeurt nu volledig digitaal.

Om de collectie te raadplegen dient er contact te worden opgenomen met de beheerder.

 

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief