Deelcollectie Dierkunde (UGent) Collectie

Adres

K.L. Ledeganckstraat 35
9000 Gent
+32 9 264 49 30

Het GUM kan voor haar vaste en tijdelijke tentoonstellingen putten uit een enorme verscheidenheid aan objecten. Ze vormen samen de  academisch erfgoedcollectie van het GUM en de UGent, de grootste van Vlaanderen, met meer dan 400.000 geregistreerde objecten.

Zes collecties werden al decennia beheerd en in een museale opstelling gepresenteerd. Een van deze is de deelcollectie Dierkunde.

Opgericht in 1817 had het Museum voor Dierkunde als doel een wetenschappelijke verzameling aan te leggen ter illustratie van de lessen dierkunde aan de Gentse Universiteit. Nu nog steeds wordt er aan de collectie voor en door de studenten verdergewerkt, maar wordt tevens het museum opengesteld voor een breder publiek.

Je vindt er een uitgebreide collectie van ongeveer 50.000 objecten, dieren en dierenpreparaten, uniek voor Vlaanderen. De collectie huisvest een historisch belangrijke collectie met vertegenwoordigers uit alle groepen van het dierenrijk. Deze bestaan zowel uit dieren en organen op alcohol en formol, als uit opgezette dieren en geraamten. 

Ongeveer 32.000 objecten zijn geregistreerd in een databank in Access. De collectie levert ook informatie aan GBIF (Global Bio Diversity Information Facility, http://www.gbif.org/) en het Belgian Data Portal, http://data.biodiversity.be/. Deze publiek toegankelijke, online databanken brengen de biodiversiteit in kaart van respectievelijk de wereld en België. 

De collectie is opgenomen in de UMAC Worldwide Database of University Museums & Collections en in het overzicht van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV).

 (Foto: Geert Roels)

Bibliografie

Dominick VERSCHELDE.  2014.  The university museum - respecting old values, embracing new directions. Encountering Limits: The University Museum – Proceedings of the 12th Conference of the International Committee of ICOM for University Museums and Collections (UMAC), Singapore, 10st–12th October 2012. :69-74.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief