Home / Deelcollectie Geschiedenis van de Wetenschappen (UGent) Collectie

Deelcollectie Geschiedenis van de Wetenschappen (UGent) Collectie

Adres

Krijgslaan 281 gebouw S30
9000 Gent
09 264 49 30

Het GUM - Gents Universiteitsmuseum kan voor haar vaste en tijdelijke tentoonstellingen putten uit een enorme verscheidenheid aan objecten. Ze vormen samen de  academisch erfgoedcollectie van het GUM en de UGent, de grootste van Vlaanderen, met meer dan 400.000 geregistreerde objecten.

Zes collecties werden al decennia beheerd en in een museale opstelling gepresenteerd. Een van deze is de deelcollectie Geschiedenis van de Wetenschappen. 

De deelcollectie Geschiedenis van de Wetenschappen huisvest de collectie historische wetenschappelijke instrumenten van de Universiteit Gent. Aan de hand van de technologische vooruitgang van deze instrumenten schetst dit museum de geschiedenis van de verschillende wetenschapstakken. 

De collectie bestaat voornamelijk uit 19de- en 20ste-eeuwse instrumenten. Er zijn ook oudere objecten, zoals de verzameling oude drukken (16e eeuw) en enkele unieke historische microscopen, o.a. de 17de-eeuwse microscoop van Van Leeuwenhoek uit de collectie van Henri Van Heurck. Het museum verwierf ook een belangrijke collectie 20ste-eeuwse microscopen, die werd uitgebouwd door de Antwerpse verzamelaar David Ocsinberg. Ten slotte bezit het museum een mooie collectie microtomen uit de begintijd van de moderne microtomie, in het laatste kwart van de 19de eeuw. Deze toestellen dienden om fijne sneden te maken van allerlei objecten, zodat ze met de microscoop konden worden onderzocht.

Er zijn ca. 10.000 wetenschappelijke instrumenten. Naast deze collectie is er een archief, een beperkte foto- en filmcollectie en een bibliotheek. Het grootste deel van de huidige collectie is afkomstig uit het patrimonium van de universiteit. De UGent blijft de voornaamste bron van nieuwe collectiestukken. Soms-wordt de verzameling aangevuld via legaten en schenkingen door instellingen en particulieren. Hiertoe behoort o.a. de verzameling van de voormalige vzw Antwerps Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (AWIE).

Verschillende Gentse wetenschappers worden in dit museum in het licht gezet, zoals Joseph Plateau (de vader van de film), Leo Baekeland (de uitvinder van de eerste kunststof bakeliet), en August Kekulé (de grondlegger van de aromatische chemie). Je kan er ook een aantal opmerkelijke collecties bezichtigen, zoals de collectie historische en hedendaagse microscopen, verschillende elektriseermachines en een uitgebreide verzameling landmeetkundige instrumenten. Het museum toont niet enkel instrumenten die voor onderzoek werden gebruikt, maar ook demonstratietoestellen bij het wetenschappelijk onderwijs. Zo verzamelde Joseph Plateau tientallen natuurkundige instrumenten. Bij het plantkundeonderwijs gebruikte men dan weer prachtige bloemmodellen uit papiermaché.

Er is nog steeds een actief verwervingsbeleid, onder leiding van beheerder dr. Kristel Wautier. Van de ca. 10.000 objecten zijn er ongeveer een 8.000 geregistreerd in Access. Nagenoeg 80% van de kerncollectie (met name wetenschappelijke instrumenten en demonstratietoestellen) werd gefotografeerd. Daarnaast zijn een aantal digitalisatieprojecten lopende (bv. de collectie epidiascoopplaten). Uit de collectie 'Oude Drukken' werden diverse werken opgenomen in het Google digitalisatieproject via de centrale bibliotheek van de Universiteit Gent.

Bibliografie

Kristel WAUTIER, Alexander JONCKHEERE, Danny SEGERS.  2009.  Gloeilicht. Nu het einde nadert.... Uit het wetenschappelijk verleden. 4
Maurice DORIKENS, Liliane DORIKENS-VERPRAET.  1996.  Het museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent. Museumleven. Jaarboek van de Vlaamse Museumvereniging. :48-54.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief