ETG vzw Organisatie

De herdenking van 100 jaar elektrische trams leidde in 2008 tot de oprichting van 'Erfgoed Tram-Bus voor Gent & Oost-Vlaanderen'. De afkorting ETG is een knipoog naar het voormalige vervoerbedrijf 'Elektrische Tramwegen van Gent'. De vereniging wil het erfgoed van het openbare stads- en streekvervoer in stand houden en er een blijvende toeristische trekpleister van maken.

ETG bezit een unieke collectie rijtuigen van het Gentse stadsvervoer. Een pronkstuk is het teakhouten aanhangrijtuig 50 uit 1904. Verder zij er enkele aanhangrijtuigen, waarvan twee exemplaren uit 1912, en de gele drieassers nr. 339 en 354. Deze stadstrams waren tot de komst van de PCC's beeldbepalend in de stad. Ook van de PCC's wordt een exemplaar bewaard. De kast van een oude drieasser 403, die als vakantiehuisje in een veld in Drongen stond, werd in 2011 gerecupereerd. De collectie bevat eveneens een rijvaardige stadsbus uit 1980 van de MIVG. Ook een open zomerrijtuig, de 216 uit 1907, bleef bewaard. In 2015 werd gestart met de restauratie van de drieasser 378.

Het materieel van ETG staat in de remise van De Lijn in Gentbrugge. Omdat deze stelplaats nog in dienst is voor het regulier vervoer, is de collectie niet toegankelijk voor het grote publiek. Wel verschijnen de oude trams geregeld op het stadsnet.

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief