contact
MyEtwie
Actor

Imaginair Museum Dierick UGent

  • Museum

De collectie bestaat uit fotografische kleurennegatieven, kleurendia's, op panelen gekleefde kleurenfoto's op ware grootte en afdrukken die niet op paneel zijn gekleefd. Meestal gaat het over foto's van schilderijen van de Vlaamse Primitieven, maar er zijn ook enkele kleurendia's van planten en van de kathedralen van Chartres en van Bourges bewaard. Er zijn meer dan 1.500 kleurennegatieven en ongeveer 1.500 kleurendia's.

Alfons Dierick studeerde scheikunde en wetenschappen en combineerde dat met een opleiding tot priester aan het Gentse seminarie. In 1955 specialiseerde hij zich in het fotograferen van beroemde schilderijen van de Vlaamse Primitieven op ware grootte. Zijn ambitie was de creatie van een imaginair museum van de Vlaamse Primitieven. De kleurechte foto's laten toe om kunstwerken die over verschillende musea verspreid zijn in één ruimte samen te brengen. Een tentoonstelling met alle originele werken van de Vlaamse Primitieven is immers onmogelijk geworden (De Kruisafneming (1435) van Rogier van der Weyden mag bijvoorbeeld het Prado niet meer verlaten).

Dierick wist zo het volledige werk van de gebroeders Van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes, Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude samen te brengen. In 1995 publiceerde hij zijn 'Joos Vijds Tafele' waarin alle panelen van het Lam Gods (1432) van Van Eyck op waarheidsgetrouwe afmetingen worden afgebeeld. Alfons Dierick (1922-2000) heeft de foto's genomen. Na zijn dood vielen ze onder het beheer van het Fonds Alfons Dierick.

Na het overlijden van Alfons Dierick besloot zijn zus, Marie-Thérèse Dierick, zijn fotografische nalatenschap aan de universiteit in bewaring te geven. Het Fonds Alfons Dierick werd na zijn dood opgericht voor het behoud en beheer van zijn werken. De collectie werd in 1998 in bewaring gegeven aan de UGent. In 2001 werd het Fonds Alfons Dierick opgericht voor het beheer van de collectie en gebeurde er een aanvullende schenking aan de UGent. Ook in 2016 was er een aanvullende schenking. De collectie mag gebruikt worden voor wetenschappelijke en onderwijsdoeleinden.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer