Imaginair Museum Dierick UGent Museum

Adres

Het Pand, Onderbergen 1
9000 Gent
09 264 82 62

De collectie bestaat uit meer dan 1.500 kleurennegatieven en ongeveer evenveel kleurendia's. Vijftien kleurenfoto's, die op panelen zijn gekleefd, worden tentoongesteld en enkele honderden kleurenfoto's worden opgerold bewaard. De collectie bevindt zich in het Pand in Gent.

Alfons Dierick studeerde scheikunde en wetenschappen en combineerde dat met een opleiding tot priester aan het Gentse seminarie. In 1955 specialiseerde hij zich in het fotograferen van beroemde schilderijen van de Vlaamse Primitieven op ware grootte. Zijn ambitie was de creatie van een imaginair museum van de Vlaamse Primitieven.
De kleurechte foto's laten toe om kunstwerken die over verschillende musea verspreid zijn in één ruimte samen te brengen. Een tentoonstelling met alle originele werken van de Vlaamse Primitieven is immers onmogelijk geworden (De Kruisafneming (1435) van Rogier van der Weyden mag bijvoorbeeld het Prado niet meer verlaten). Dierick wist zo het volledige werk van Van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes, Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude samen te brengen.
In 1995 publiceerde hij zijn 'Joos Vijds Tafele' waarin alle panelen van het Lam Gods (1432) van Van Eyck op waarheidsgetrouwe afmetingen worden afgebeeld.

Na het overlijden van Alfons Dierick besloot zijn zus, Marie-Thérèse Dierick, zijn foto-grafische nalatenschap aan de universiteit in bewaring te geven. Het Fonds Alfons Die-rick werd na zijn dood opgericht voor het behoud en beheer van zijn werken. Men kan de tentoongestelde reproducties op afspraak bezoeken.

Er is een papieren inventaris met een beknopte beschrijving. De negatieven zijn in hoge resolutie gedigitaliseerd (maar niet online ontsloten). De verzameling kleurenfoto's is niet gedigitaliseerd. 

De collectie is enkel te bezoeken op afspraak.

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief