Industriemuseum Gent Museum

Adres

Minnemeers 10
9000 Gent
+32 9 323 65 00

Het Industriemuseum in Gent (voordien MIAT - Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel) geeft op meer dan 1800 m² een historisch overzicht van de industriële samenleving. In het Industriemuseum wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis – het fabrieksverleden van toen - weer helemaal tot leven. Twaalf getuigenissen van twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Geen lusteloze tijdslijn vol geschiedkundige verhalen, maar levendige ontdekkingsboxen met historische filmpjes, sprekende beelden, draaiende machines, merkwaardige voorwerpen en verrassende weetjes. 

De tentoonstelling Katoenkabaal focust op de industriële productie. Met als voorbeeld de verwerking van katoenplant tot afgewerkt katoenproduct. Vrijwilligers brengen de textielmachines aan het draaien. Indrukwekkend, maar met een oorverdovend lawaai! Als aanvulling op deze textielafdeling is er de museumtuin met diverse verfplanten. Deze planten worden nog steeds gebruikt voor het plantaardig verven van textiel in de workshops die het museum organiseert. Daarnaast is er nog de drukkerijafdeling waar je een overzicht van de evolutie van de grafische industrie van kort voor de industriële revolutie tot en met de 21ste eeuw krijgt.

Bibliografie

[Anoniem].  2019.  Het Industriemuseum in Gent. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. (1)
Pieter NEIRINCKX.  2011.  De fotocollectie van het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel. BVNG Bulletin d'information Belge d'histoire contemporaine = ABHC Mededelingenblad van de Belgische Vereniging voor Nieuwste Geschiedenis. 33(2):18-19.
Yannic SARRE.  2010.  De Castermancollectie. TIC.Tijdschrift voor Industriële Cultuur. 27(112):6-7.
BOONE R, DE SCHAMPELEIRE S.  2010.  Het MIAT. Een drukkerijcollectie in actie. TIC.Tijdschrift voor Industriële Cultuur. (112):6-7.
VAN DE WIELE J.  1987.  Het museum voor industriële archeologie en textiel te Gent. Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen. :194-197.

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief