Home / Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek (IPEM) UGent Collectie

Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek (IPEM) UGent Collectie

Adres

09 264 41 26

Deze collectie valt onder de faculteit Letteren, vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen. De collectie bestaat uit 9 archiefschenkingen (17 kasten), 2.500 klankbanden en cassettes, 30 toestellen (opname-, afspeel-, test-), foto's, affiches, 78-rpm-collectie, handschriften en partituren van componisten werkzaam aan het IPEM.

Bij de oprichting van het IPEM in 1962 werd het instituut geleid door professor ingenieur Hubert A. Vuylsteke van het Laboratorium voor Toegepaste Zwakstroom, dat elektronische instrumenten ontwierp om er empirisch onderzoek mee te verrichten. Een aantal van de in die tijd aan het IPEM ontworpen toestellen zijn vandaag opgenomen in de verzameling van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel. Toen was het IPEM zowel onderzoekslaboratorium als productiestudio.

Het gaat om studiemateriaal dat gedeeltelijk nog in gebruik is. De EMS Synthi 100 is een begeerd instrument dat regelmatig uitgeleend wordt voor tentoonstellingen of workshops. De collectie is op aanvraag toegankelijk voor een breed publiek.

Het IPEM heeft meerdere inventarissen aangemaakt. De foto's en affiches werden al gedigitaliseerd. Sommige muziekexperimenten werden gedigitaliseerd door de VRT. In 2002 werd een groot gedeelte van de magnetofoonopnames gedigitaliseerd. Er verschenen verschillende publicaties over en door het IPEM. De collectie wordt toegelicht op de website van het instituut. 

Om de collectie te raadplegen moet de beheerder worden gecontacteerd.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Ga je mee?

Nieuwsbrief