Jan Leus Collectie

Jan Leus uit Heers is altijd een motorfreak geweest. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij enkele scooters, die hij een jaar later ruilde voor een zogenaamde Gillet-motor, die hij na een namiddag sleutelen aan de praat kreeg. Ruim 35 jaar later restaureert en reviseert hij nog steeds Gillet-motoren, en heeft hij er zo’n 20 in zijn ‘winkel’ staan of hangen. De etalage van zijn tentoonstellingsruimte, te bezoeken op afspraak, is namelijk gebaseerd op die van een Gillet-winkel uit de jaren 1920. Naast motoren verzamelt Jan ook reclamefolders en -borden, catalogi, prijslijsten, affiches, foto’s… van en over Gillet. Zijn bedoeling is echt om dit stukje Belgisch erfgoed te bewaren, bekend te maken… en op de baan te krijgen. Hij doet regelmatig mee aan oldtimerrally’s en probeert ook iedereen te helpen die met een oude Gillet wilt rijden.

(bron en foto: Limburg Verzameld/t)

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief