Jean De Schutter Collectie

Jean De Schutter was mijnwerker en hoofdopzichter in de steenkoolmijn van Zolder. Hij heeft een uitgebreide collectie objecten en documenten over steenkool en het leven van de mijnwerkers opgebouwd. Aanvankelijk organiseerde hij hiermee een reizende tentoonstelling. In 1992 kon hij het museum 'Ons Mijnverleden' oprichtten in het Cultereel Centrum van Houthalen. Van 2004 tot 2011 werd de collectie ondergebracht in het voormalige hoofdkantoor van de steenkoolmijn van Houthalen. Het gebouw kreeg echter een nieuwe bestemming als Greenville, centrum voor schone energie. Sinds 25 oktober 2013 werd in het hoofdgebouw een bezoekerscentrum ingericht dat het verhaal van de energie brengt met een deel van de collectie. Tijdens de verhuis werd de hele collectie met hulp van de Erfgoedcel MijnErfgoed ook ge├»nventariseerd en ontsloten via Erfgoedplus. Het andere deel van de collectie, waaronder de voormalige personeelsregisters van de mijn van Houthalen en de bibliotheek rond het mijnverleden, kreeg een plaats bij de Heemkring in de oude pastorij van Houthalen. Jean De Schutter is dan ook een drijvende kracht achter de heemkundige kring 'de Klonkviool'.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief