Lambo Laboratories Bedrijf

Adres

Simon de Heuvellaan 4
2110 Wijnegem
03 236 23 64

In 1865 opende Henri Lambo een apotheek in Mortsel. De apotheekruimte, uitgerust met recepteertafels en toonbank, was toen winkel en werkplaats tegelijk. Rond 1900 legde de zaak zich eveneens toe op het bevoorraden van collega apothekers met grondstoffen voor het maken van magistrale bereidingen. Het is ook in deze periode dat de tweede generatie begint te experimenteren met het bottelen van plantextracten, de eigenlijke voorloper van de huidige voedingssupplementen.

Na de verwoesting van de eigen apotheek in de Tweede Wereldoorlog verhuisde het bedrijf 'gebroeders Lambo' naar het Antwerpse Kiel. Er werd toen resoluut gekozen voor een nieuwe aanpak en men concentreerde zich nog maar uitsluitend tot het beleveren van apothekers. De productlijn aan tabletten, poeders en siropen werd verder uitgebreid maar binnen het assortiment van LAMBO zouden uiteindelijk de zachte gelatine capsules en parels een cruciale rol krijgen. Dit relatief nieuw product bestond uit een gelatine schil waarin een vloeibare substantie luchtdicht wordt omkapseld. Deze capsules werden met behulp van speciaal ontwikkelde matrijzen stuk voor stuk manueel gevuld. 50 arbeiders maakten toen 7.500 van zulke capsules per dag. Het bedrijf beheerst vandaag meer dan 1.000 formuleringen van gecapsuleerde voedingssupplementen en/of geneesmiddelen.

Het bedrijf bewaart nog enkele oorspronkelijke, ambachtelijk vervaardigde capsules met de bijhorende mallen en wat beeldmateriaal en bedrukte doosjes.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief