Laurent Roosens Expert

Laurent Roosens (1923), doctor in de chemie, was onderzoeker en hoofd van de dienst Wetenschappelijke Informatie bij Gevaert (later Agfa-Gevaert). Reeds in 1963 begon hij 'Gevaertiana' te verzamelen. In 1988 werd in de schoot van het bedrijf het 'Lieven Gevaertarchief' opgericht, waarvan Roosens nog steeds een van de drijvende krachten is. Samen met collega's publiceerde hij 'Arbeid Adelt. Een geschiedenis van de door Lieven Gevaert opgerichte fotografische industrie', een bedrijfsgeschiedenis die bestaat uit een tiental volumes.

Roosens was een van de pioniers in het onderzoek naar de geschiedenis van de fotografie in België. De organisatie van de tentoonstelling '125 jaar fotografie' in 1965 in Antwerpen leidde tot de uitbouw van een provinciaal Fotomuseum. Roosens was ook een van de stichters van de European Society for the History of Photography (ESHPh) in 1978. Van 1978 tot 1986 was hij ook voorzitter van deze organisatie.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief