L'Avenir Bedrijf

Adres

Posthoornstraat 1
2500 Lier
03 480 06 49

L'Avenir is een fabrikant en verdeler van fietsen uit Lier. Haar geschiedenis start in 1898, wanneer Frans Mariën een rijwielhandel start bij zijn herberg in Koningshooikt bij Lier, op het moment dat de fiets aan het doorbreken is. In 1912 werd een groothandel in fietsonderdelen toegevoegd. Het merk heette oorspronkelijk 'Korporaal', naar de voormalige functie van zijn vader in het Belgisch leger. Uiteindelijk verkoos men in 1912 om de Franse naam L'Avenir officieel te deponeren om zich te onderscheiden van heel wat Engelstalige namen van concurrenten. Na de Eerste Wereldoorlog brak de fietsnijverheid helemaal door en verhuisde de onderneming naar Lier, om toegankelijker te zijn met de trein. Beide wereldoorlogen en de economische crisis van de jaren dertig waren periodes van schaarste en zelfs stopzetting van activiteiten. Over een belangrijk procédé, het verlakken van fietsframes, is mooi archiefmateriaal bewaard. In de bloeiperiode na de Tweede Wereldoorlog was L'Avenir ook actief in de wielrennerij en produceerde tijdelijk ook een gamma van de toendertijd populaire bromfietsen, die vooral utilitair bedoeld waren.

Sinds 1966 is er een intense samenwerking met het Nederlandse bedrijf Gazelle en staat L'Avenir ook in voor de handel in dit merk. Sinds 1970 verloopt de framefabricage en verdeling vanuit de huidige site in Lier.

Bibliografie

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief