Luc Verachtert Vakman

Adres

Roggelaan 6
2520 Ranst
03 475 16 48

Luc Verachtert is vrijwillige molenaar in de stenen molen van Oelegem en een autodidact inzake heemkunde, ambachten en oude technieken. Hierin bestrijkt hij een zeer breed veld: smeden, metaal gieten, koper slaan, lederbewerking, zeilmakerij, boekbinden, touw slaan, ... Hij heeft vooral een voorkeur voor houtgerelateerde vaardigheden, waarbij hij vooral vaardig is in de klompenmakerij, boomezels (en andere houttransportsystemen), houten schroefdraad en houten waterleidingen en pompen.  De laatste dertig jaar volgde hij voortdurend cursussen rond manuale vaardigheden en scherpte hij zijn kennis aan door musea te bezoeken en zijn uitgebreide bibliotheek te bestuderen. 

Hij is lid van de Algemene Vergadering van ETWIE.

Bibliografie

Luc VERACHTERT.  2017.  Het spuihuis van Lier. Levende Molens. 39(3):35-37.
Luc VERACHTERT.  2016.  Molens en maalderijen in Broechem, Emblem, Oelegem en Ranst. Jaarboek Heemkundige kring De Brakken.
Luc VERACHTERT.  2014.  De Stenen Molen van Oelegem . Levende Molens. 36(1):3-8.
Luc VERACHTERT.  2013.  Houten schroefdraad met grotere diameter. Gildebrief Ambacht & Gereedschap. :24-27.
Luc VERACHTERT.  2010.  Klompen en klonen, blokken en holen. Klompenambacht in de Kempen. Erfgoedgidsen Provincie Antwerpen. 11

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief