Mercatormuseum Museum

Adres

Zamanstraat 49
9100 Sint-Niklaas
03 778 34 50

Het Mercatormuseum in Sint-Niklaas biedt sinds 1962 een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Binnen dit verhaal wordt de figuur en het werk van Gerard De Cremer – alias Gerard Mercator – in de schijnwerpers geplaatst. De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, blijven dé blikvangers van het museum. De rijke verzameling atlassen, onder andere zijn allereerste Ptolemaeus-editie uit 1584, schittert in de vitrines. Het verhaal wordt verder aangevuld met een zorgvuldig samengestelde selectie atlassen en kaarten van de 17de tot de vroege 20ste eeuw.

In de afdeling Moderne Cartografie, die in 2014 heropende, wordt de link gelegd met het heden. De bezoeker ontdekt er onder meer een klein depot met meetinstrumenten uit de 20ste eeuw. Verder illustreren een zestal documentaires de evolutie in het maken van kaarten, navigatie, GPS, GIS, 3D en Remote Sensing. Een uitgebreid lokaal geoloket toont diverse toepassingen van GIS.

Bibliografie

Reactie toevoegen

In de kijker

ETWIE is op zoek naar een nieuwe collega om onze rangen te versterken. Interesse in deze nieuwe functie? Solliciteren kan tot 25 maart!
Op zaterdag 23 maart organiseren we in het Mijnmuseum in Beringen onze 7e ETWIE-ontmoetingsdag. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk!

Nieuwsbrief