Mouterij 't Hamerken Site

Adres

Verbrand Nieuwland 10
8000 Brugge

Op de site van de voormalige brouwerij 't Hamerken (vanaf 1983 brouwerij De Gouden Boom), tussen het Verbrand Nieuwland en de Langestraat in Brugge, was al in de 18de eeuw een stokerij gevestigd. In 1854 werd een brouwerij opgetrokken, die in 1889 verbouwd werd. Door het grote succes van de brouwerij zag eigenaar Jules Vanneste zich aan het einde van de 19de eeuw genoodzaakt om een ruimere mouterij op te trekken. In 1902 werd gestart met de bouw van een mouterij met graankuiserij, weekbakken, moutvloeren en een ast.

De mouterij bleef in bedrijf tot in 1976 en werd daarna ingericht als brouwerijmuseum. Het museum sloot de deuren in 2005, de belangrijkste stukken zijn verhuisd naar de “Estaminet  't Hamerken”,  gevestigd in een lokaal van brouwerij De Halve Maan,  dat “Estaminet ’t Hamerken” wordt genoemd. Het bakstenen moutgebouw met hoge fabrieksschoorsteen werd in 2006 beschermd, met inbegrip van de goed bewaarde technische uitrusting. De rest van de brouwerijgebouwen werden recent afgebroken en vervangen door een nieuw wooncomplex.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief