Musée de la Médecine (ULB) Museum

Adres

Lenniksebaan 808
1070 Brussel
02 555 34 31

Het Museum voor Geneeskunde van de ULB heeft het doel een bruggen tussen geneeskunde en kunst te slaan. Het werd opgericht in 1995 en is gevestigd in speciaal ontworpen gebouw op de Erasmus Campus van de Université libre de Bruxelles. In het geneeskundemuseum wordt de evolutie van de geneeskunde getoond, van magisch-religieuze praktijken naar wetenschappelijke aanpak.

De collectie van het museum omvat meer dan 5000 objecten. Zo zijn er onder meer de anatomische wassen beelden te zien in de stijl van de Belgische dokter Pierre Spitzner (1813-1894), die allerlei huid- en orgaanziekten tonen, of bijvoorbeeld een prachtig papier-maché model van het menselijk lichaam vervaardigd door Auzoux. Het museum houdt niet vast aan alleen het westerse wereldbeeld, maar gaat ook in op Precolumbiaanse geneeskunde en toont verder collecties uit de Arabische wereld, Afrika en Azië. Het museum gaat verder in op de ontwikkeling van het denken over geneeskunde in de loop van de geschiedenis. Aan de orde komen denkbeelden die voortkwamen uit religie, mythologie en magie tot en met de huidige ontwikkeling waarbij de basis gelegd wordt op waarnemingen en experimenten in de wetenschap.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief