Museum Plantin-Moretus Museum

Adres

Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen
03 221 14 50

Christoffel Plantin bracht in 1576 zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie woonde en werkte er vervolgens 300 jaar en bouwde de 'Gulden Passer' uit tot een prachtige patriciërswoning met atelier. Na het overlijden van Plantin zette Jan I Moretus (echtgenoot van Martina Plantin) het bedrijf verder. De laatste eigenaar, Edward Moretus verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen, die er vanaf dan een museum maakte van het gebouw en de drukkerij tot op de dag van vandaag.

Het museum is uniek vanwege de intacte drukkerij Plantin-Moretus die bewaard is gebleven in zijn historische patriciërshuis en atelier, samen met de meubels en bezittingen, bibliotheek en kunstcollectie van de eigenaars van de drukkerij. Het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet in Antwerpen is erkend als Unesco-Werelderfgoed. 

In het museum wandel je door de werkplaatsen van de drukkers, gieters, letterzetters, correcteurs, boekbinders, boekverkopers en de woonvertrekken van de bedrijfsleider. Het museum bezit uitgebreide typografische collecties, de oudste drukpersen ter wereld, lettermateriaal, werktuigen en gereedschap, tekeningen, houtblokken en houtsnijwerk, koperplaten... Het Prentenkabinet bevat een grote collectie tekeningen en grafische kunst van Antwerpse (of gerelateerde) kunstenaars uit de 16de-18de eeuw.

In 2016 onderging de opstelling van het museum een facelift.

 

Bibliografie

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief